BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN ÖNLENMESİ VE ETKİLERİNİN AZALTILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK DOĞRULTUSUNDA KAMUNUN BİLGİLENDİRİLMESİ

 

Seveso Kamunun Bilgilendirilmesi Metni

Bölüm 1

“Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik”, 2 Mart 2019 tarihinde 30702 sayılı Resmî Gazete’ de yayınlanmıştır. Bu yönetmelik Madde 16 kapsamında kamunun bilgilendirilmesi metni hazırlanmıştır. Yıllık olarak gözden geçirilecektir. Yönetmelik Madde 16 kapsamında kuruluş, büyük endüstriyel kazalarla ilgili hazırlanacak güvenlik raporu, büyük kaza önleme politika belgesi, büyük kaza senaryo dokümanı ve dâhili acil durum planı ile ilgili tebliğlerde belirtilen gizli bölümler dışında kalan diğer bilgilerin kendisinden talep edilmesi halinde, kuruluşta meydana gelebilecek büyük kaza tehlikeleri ve bu tehlikelerin potansiyel etkileri ve alınacak önlemler hakkında, genel bilgiyi içeren teknik olmayan bir özeti de içerecek şekilde düzenlenmiş bilgileri talep edenlere sağlar. Bilgilerin doğruluğundan işletmeci sorumludur.

  1. İşletmecinin İsmi ve Kuruluşun Tam Adresi

Kuruluşun Ticari Unvanı: Green Chemicals Kimyasal Maddeler Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi

Kuruluşun Adresi: Taysad OSB 2. Cad No.7 41420 GEBZE / KOCAELİ

  1. BKÖP Belgesi Hazırlığı

“Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik”, 2 Mart 2019 tarihinde 30702 sayılı Resmî Gazete’ de yayınlanmıştır. Kuruluşumuz “Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine tâbidir. Yönetmelik Madde 7’de belirtilen bildirim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bildirim sistemini (BEKRA) kullanarak beyanı alt seviyeli kuruluş olarak yapılmıştır. Yönetmeliğe göre alt seviye kuruluş olması durumunda Madde 10 gereğince hazırlamakla yükümlü olduğu BKÖP Belgesi Raporunu hazırlamıştır.

  1. Kuruluşta Gerçekleştirilen Faaliyetler

GREEN Chemicals; su & atık su şartlandırma, metal yüzey işlem, oil & gas, jeotermal, maden, endüstriyel sistemler, otomasyon ve yapıştırıcı konularında hizmet vermektedir.

 

 

 

 


 

  1. Büyük Kazaya Sebebiyet Verecek Maddeler

Kuruluşta, yönetmelikte yer alan büyük bir kazaya sebep olabilecek Ek-1 Bölüm 1 ve 2’de belirtilen maddeler kapsamında … kimyasal madde bulunmaktadır: 

“Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik”, 11 Mart 2013 tarihinde 28848 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’ de yayınlanmıştır ve bu yönetmelik kapsamında zararlılık işaretleri şunlardır:

Tehlikeli maddenin adı

Yönetmeliğe göre zararlılık sınıf kodu ve kategori ve zararlılık ifadesi kodu

Yönetmelik kapsamındaki adlandırılmamış maddenin zararlılık kategorisi/adlandırılmış ise madenin numarası

Stiren

 H226 Alevlenir sıvı ve buhar.

 H332 Solunması halinde zararlıdır.

 H319 Ciddi göz tahrişine yol açar.

 H315 Cilt tahrişine yol açar.

 H304 Solunum yoluna nüfuzu ve yutulması halinde öldürücüdür.

 H335 Solunum yolu tahrişine yol açabilir.

 H372 Uzun süreli veya tekrarlı maruz kalma sonucu organlarda hasara yol açar < biliniyorsa, etkilenen tüm organları belirtiniz>.  < Diğer maruz kalma yollarının hiçbirinin bu zararlılığı oluşturmadığı ispatlanmış ise, maruz kalma yolunu belirtiniz>

 H412  Sucul ortamda uzun süre kalıcı, zararlı etki.

 H361D Doğmamış çocukta hasara yol açma şüphesi var.    

P5b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  1. Büyük Bir Kaza Olması Durumunda Yapılması Gerekenler

Büyük bir kaza olması durumunda kaza ile mücadeleyi en etkin şekilde yönetmek ve etkileri en aza indirmek için acil durum planlamaları uygulamaya sokulmaktadır. İlgili dış birimlere haber verilmektedir. Plan dahilinde belirlenen hizmet grupları organize olarak ilk müdahaleleri ve diğer müdahaleleri gerçekleştirmektedir.

Kuruluşumuzda meydana gelebilecek kimyasal ürünleri içeren Büyük Endüstriyel Kazaya sebep olabilecek bir kazayı öğrenirseniz, aşağıdaki yazılanları uygular ve bu doğrultuda hareket ederseniz, hem kişisel korumanıza hem de hepimiz için etkili mücadeleye katkıda bulunmuş olursunuz.

Acil durum hakkında nasıl bilgilendirilirim?

  • Sirenler ve anons duyuruları
  • İtfaiye araçları, polis, jandarma
  • TV ve Radyo yayınları
  • İletişim

 

Acil durum anında öncelikli ne yapmam gerekiyor?

  • Kaza yerinden uzak durun ve kaza yerini kesinlikle ziyaret etmeyin,
  • Kaza mahalline yakın yerleşim yerindeyseniz dışarı çıkmayın,
  • Kaza anında hamile, yaşlı, engelli gibi yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım edin,
  • Pencere ve kapıları kapatın ve kapalı ortamlarda kullandığımız ev ve araba klimalarını, havalandırmalarını kapatın.
  • Kurtarma servisleri ve acil durum talimatlarını uygulayın.
  • Radyo ve televizyondan acil durum anında bulunduğunuz alanı terk etmenize dair bilgilendirme gelirse, kaza mahallinden uzaklaşarak yüksek kotta bulunan alanlara doğru ilerleyiniz.

 

Acil durum anında kesinlikle neleri yapmamalıyım?

 

  • Size bildirim yapılmadığı taktirde kesinlikle bulunduğumuz alanı araba ile veya yürüyerek terk etmemeliyiz.
  • İtfaiye, polis, jandarma gibi acil durumlarda irtibat kurulması gereken kurumlarla iletişim anında gereksiz sorulan sorular ile telefon meşgul edilmemelidir. Kurumlara en kısa ve anlaşılır bilgilendirme yapılarak telefon kapatılmalıdır.